2009-8
DSCN0270
DSCN4658
PENTAX Image
DSCN4666
HPIM2205
PENTAX Image
HPIM1296
previous arrow
next arrow

Istoric

10 octombrie, 2000, La Grande Motte: doua colege de facultate, Adriana Dumitrescu si Daniela Bratosin, se reintalnesc, dupa mai bine de douazeci de ani, la congresul Asociatiei Franceze de Citometrie: “Oare vom avea candva si noi o asociatie de citometrie in Romania?”

 12 octombrie 2002, Bucuresti: in cadrul Congresului National de Hematologie Clinica si Transfuzionala are loc primul Atelier de lucru cu tema „Imunofenotiparea celulelor din leucemii si limfoame”, moderat de Lydia Campos-Guyotat si de Adriana Dumitrescu. Participantii sustin ideea constituirii unei Asociatii de Citometrie care sa regrupeze persoanele interesate de problemele stiintifice, metodologice si tehnice legate de aspecte fundamentale, experimentale si aplicate ale citometriei din Romania, dupa modelul asociatiilor similare din alte tari.

Discutiile au continuat cu ocazia urmatorului Congres National de Hematologie, in Laboratorul de Imunologie si Genetica condus de domnul Prof. Dr. E Carasevici (10 octombrie 2003, Iasi).

Cei 12 membri fondatori ai Asociatiei de Citometrie din Romania au fost: Adriana-Mariana Dumitrescu, Georgeta Nitu, Andreea-Delia Moicean (Bucuresti), Emanuil Gheorghita, Genica Vulcan, Roxana Barsasteanu (Brasov), Eugen Carasevici, Florin Zugun-Eloae, Carmen Cozmei, Mihaela Zlei, Daniela Constantinescu, Mercedes Porosnicu (Iasi); Daniela Bratosin nu era in tara, dar era cu sufletul alaturi de noi, asociatia fiind inregistrata ca persoana juridica in 30.04.2004, prin stradania doamnelor Adriana Dumitrescu si Georgeta Nitu, (AUT. 77/PJ/2004; 80-2/53262).

Asociatia obtine statutul de societate afiliata la ISAC (International Society for Analytical Cytology, actualmente International Society For Advancement of Cytometry), este afiliata la ESCCA (European Society for Clinical Cell Analysis)  si are un parteneriat cu Association Francaise de Cytometrie.